Hvitt gull: Bildet er tatt ved Sundtjønn i mars i fjor. Vi håper på like fine forhold i år.

Hva skjer med skiløypene nå?

Jule- og nyttårshelga er én av høysesongene på Vegglifjell. Samtidig er dette en periode som kan være utfordrende værmessig. For de som husker jula for et år siden – da var det blank is på hele fjellet før snøen kom for fullt rett før nyttår, og holdt seg til langt ut i april.

Denne jule- og nyttårshelga har vært veldig varierende værmessig. Den største utfordringen for å lage gode skiløyper er at det har vært lite snø. Derfor satset vi på å få etablert to tidligløyper. Fra Veggli Fjellstue til Gversetveien er det planert og drenert, slik at vi skal kunne få gode løyper med 30 centimeter snø. Ved Sørkje har vi også kjørt opp tidligløype. Denne er på en ubrøyta vei, slik at det ikke kreves mye snø for å få gode forhold her.

I det øvrige løypenettet er det nå veldig varierende forhold. Steintjønnrunden og Dalsetkollen må ha mer snø. Også i området Dalsethaugen og Persbu er det vanskelige forhold. Som vi gjorde i jula, vil vi forsøke å holde mest mulig av hovedløypa åpen fremover. Den er en akse som går igjennom fjellet fra nord til sør, og skal gi tilgang til løypenettet fra flest mulig av hyttefeltene.

Det var mange ute på ski i romjula, og vi etablerte derfor daglig oppkjøring fra andre juledag. Vi fikk noen tilbakemeldinger på at løypemaskinene var ute når det var mye folk i løypene. Vi vil framover jobbe med å skape mer forutsigbarhet, og at løypene som hovedregel skal være oppkjørt før klokka 10 på formiddagen.

Andre juledag kjørte vi opp deler av løypenettet med lett utstyr og satte et nytt spor. Dette kan være hensiktsmessig når det er lite snø, fordi det blir mindre slitasje. Samtidig er ikke dette utstyret så godt egnet nå som det er veldig hardt. Da er vi avhengige av en fres for å lage løyper – slik som det er på de store tråkkemaskinene.

For å kjøre opp tidligløypa ved Sørkje hadde vi før sesongen skaffet oss en flunkende ny ATV. Denne har dessverre havarert, og vi venter på ny girkasse. I mellomtiden blir det vanskelig å få kjørt opp denne løypa, men vi ser etter alternative løsninger. Den nye løypa Sundtjønn Vest ble også kjørt opp før jul. Dette er et fint tilskudd til løypenettet på Vegglifjell Sør. Denne løypa er nå steinhard, så her må vi ha litt mer snø.

Det er en del som spør på de forskjellige medlemssidene på Facebook for hyttefolket på Vegglifjell om hvor og når det kjøres løyper. Vi legger ut meldinger på Facebooksiden «Vegglifjell» om hva som er planlagt. Hva som faktisk blir kjørt ser dere på Skisporet.no.

Da krysser vi fingrene for at det snart drysser et fint lag med snø over Vegglifjell, slik at hele løypenettet kan kjøres opp.