De ansatte: fra venstre: Joachim Westerlund, Mai Toril Stensrud, Geir Kongsjorden, Torbjørn Holter og Pelle Westerlund. I tillegg er Inger Teksle fast ansatt.

Bygger’n Veggli i nye lokaler

Kanskje du har lagt merke til det på vei til hytta? På venstre side rett før du kommer inn i Veggli sentrum. Rett ved oppkjøringen til Søre Vegglifjell, og rett nedenfor Felleskjøpet. Her har det i løpet av vinteren reist seg et stort bygg. Kanskje ikke noen arkitektonisk perle. Men allikevel. Et bygg som vitner om vekst. Her må det vel være planlagt en virksomhet som ser ut til å kaste noe av seg? Ja, det stemmer det.

— Me jobbar mot ei åpning fysst i april, og planen e å ta over bygget i slutten tå februar. Det er POB som sett opp bygget – eit firma i frå Drammen. Dei starta etter ferien, så det har gått fort.

Gleder seg: Geir Kongsjorden ser frem til å flytte inn i nye lokaler.

Geir Kongsjorden sitter på kontoret sitt i Bygger’n sine lokaler og skuer ned på det nye bygget som har reist seg. Rett nedenfor Felleskjøpet, ved hovedveien. Han gleder seg til å flytte inn i nytt bygg. Det blir på 1400 kvadratmeter, med en butikk på 350 kvadratmeter. Det er jo koselig der Bygger’n holder til i dag, også. Men det ser ut til at de har vokst litt ut av lokalene.

De som følger med på slikt vil nok forbinde navnet Kongsjorden med skyting. Og det er helt riktig. For når Landsytterstevnet nærmer seg, pakker Geir og kona Solveig bilen, og tar med de tre barna på stevne. Men i en stor søskenflokk er det vel strengt tatt broren Roar som har tatt med seg flest medaljer hjem til Veggli.

— Og nå har du tenkt å utkonkurrere de andre byggevarehusene i Numedal?

— E håpar å få noko av den samme effekten som COOP Veggli fekk, etter at dei utvida.

Det betyr at noe mer av gjennomgangstrafikken stopper. Men Geir bedyrer at det ikke er hensikten å konkurrere med de som holder til i Rødberg og Uvdal. Det vil bare øke transporten, og derved kostnadene. Og det er ingen tjent med. Bygger’n Veggli skal også fremover konsentrere seg om lokalmarkedet. Og her er det, ifølge Geir Kongsjorden mye å hente.

Trelast er den største varegruppa. I Rollag kommune er det omtrent 700 husstander, og 2200 hytter.

— Omtrent slik e kundefordeilingje mi også, e trur ikkje me e so langt unna. Heldigvis e bevisstheten om å handle lokalt der. Men bevisstheten gjeng ikkje utenom lommebokje. Me må konkurrere på lik linje med alle andre, pris og tilgjengeleghet heng sammen.

Når Geir tok over som daglig leder på Bygger’n i 2009 var det absolutt mest rehabiliteringsprosjekter. Dette har endret seg, og nå jobber de lokale håndverkerne mest med nybygg.

— Dei lokale her har lange ordrelister. Stort sett er dei booka igjennom heile året. Samma ere andre plassar. Me har snudd omsetninga kans da e bynte for ti år sida, frå rehab te nytt. Fleire tå håndtverkarane her jobbar på nybygg i stella for rehab.

— Og hvor mye omsetter du for?

— Det e hemmeleg.

Geir Gliser.

— Men me e størst i Numedal.

Geir gliser igjen.

Bygger’n er heleid av det Trondheimsbaserte firmaet E.A. Smith. Og de ønsker å satse i Veggli, og med Geir Kongsjorden som daglig leder av det lokale byggevarefirmaet. Det nye bygget er en stor investering. I den nye butikken blir sortimentet utvidet på bredde. I dag har de ikke plass til hele Byggern’s A-sortiment. I den nye butikken vil det bli plass til både A- B- og C-sortiment. I tillegg vil det bli plass til flere og bedre vareprøver. De vil også få plass til en kjøkkenutstilling. Og de skal selge kjøkken fra Marbodal. De har to konsepter. Det ene er flatpakket. Og her hevder Geir at de kan konkurrere på pris med de andre kjøkkenprodusentene. Bygger’n Veggli har 6 ansatte, men vil ikke utvide antallet selv om de flytter. Økt omsetning er selvfølgelig forventet, men i nye lokaler vil man også kunne drive mer effektivt.

Tomme lokaler: Foreløpig er de nye lokalene tomme. Men i april åpner den nye butikken.

Dialekten til Geir klinger av Numedal, selv om han flyttet ut fra bygda i 1995.

— E va i Felleskjøpet i 19 år. Dreiv med salgsledelse og IT-ledelse. Me budde i Lier, og kona jobba på Tofte Cellulose.

I 2007 flyttet familien tilbake til Veggli. De tok over gården. Den tilhører kona sin familie, og heter Haukjem. Og med den følger ei stripe eiendom helt opp på fjellet, i Votnedalen. Og her oppe, innerst i Votnedalen trekker familien Kongsjorden seg tilbake i ferier og noen helger. Uten strøm og vann på setra. I sterk kontrast til mange av hyttenaboene, som har bygget store, eksklusive hytter på eiendommen deres.

Men er du fra bygda, og tar over gården, er det den som prioriteres. Selv om det er lenge siden det har vært dyr på gården, skal den holdes i hevd, og helst overlates til neste generasjon i bedre stand enn når den ble overtatt. De har akkurat revet låven. Og det er flere gamle bygninger som må fikses på. Og da er det sikkert greit å ha tilgang til et lokalt byggevarehus.