Rollag – oppleve 2018-04-27T21:21:43+00:00

Oppleve

I Rollag finner du et rikt utvalg av aktiviteter og opplevelser, alt fra flotte stavkirker, til mil etter mil i preparerte skiløyper.

Dresin

Har du lyst på en natur- og kulturopplevelse utenom det vanlige? Da er dresinsykling det rette for deg.

Langs Numedalsbanen tilbys det dresinsykling i flotte omgivelser, med utgangspunkt i enten Rollag eller Veggli. Med dalsidene som rammer og elv, skog og kulturlandskap som bilde er dette en opplevelse man sjelden glemmer.

Numedalsbanen følger elva Numedalslågen gjennom hele turen. Denne har vært en viktig leverandør av energi for dalen, helt siden man benyttet den som fraktvei for tømmer, til sølvindustrien i Kongsberg. I dag er den viktig for kraftproduksjonen i området. På turen kan man se rolig elveområder, store demninger og imponerende installasjoner. Turen gir en unik nærhet til ei elv som gjennom århundrer har vært selve livsstrengen for Numedal.

De mest spennende delene av turen finner man mellom Veggli og Kravikfjord. Etter omkring 8 km kommer man til første tunnel, som raskt etterfølges av den neste. Disse er på 600 og 300 meter og er en spennende opplevelse for både store og små. Tunnelen er mørk og uten belysning, så lommelykt er en forutsetning for å kunne ta seg gjennom.

På turen er det en rekke ting man kan gjøre og oppleve, i tillegg til å nyte de flotte omgivelsene.

Fiske

Gjennom alle tider har Numedalslågen vært en viktig ressurs for menneskene i Rollag og Numedal. Den har ikke bare vært en viktig inntektskilde gjennom kraftproduksjon og fløting av tømmer, men også som viktig kilde til mat. Til tross for at man ikke lenger driver aktivt fiske for matauke i Lågen, tilbyr den fortsatt gode muligheter for fritidsfiske.

Det er gode fiskeplasser langs hele turen, og barn under 16 år fisker gratis. For voksne kan man kjøpe fiskekort på bensinstasjonen, YX, i Veggli. Kjentfolk anbefaler ofte Eidsstryken, 15 km nord for Veggli, som den beste fiskeplassen på turen.

Stavkirka i Norefjord

Den flotte stavkirken på Norefjord er fra 1200-tallet, og er blant de mest autentiske og rikest dekorerte stavkirkene . I Numedal finner vi mange godt bevarte bygninger fra middelalderen, deriblant hele fire stavkirker. Stavkirkene er en av Norges hovedattraksjoner for turister, med god grunn.

Om sommeren er det muligheter for omvisning i kirken, der en får nærmere kjennskap til den spesielle byggeskikken, historien bak kirken, samt sett nærmere på de flotte dekorasjonene.

En unik opplevelse av et stemningsfullt byggverk i flotte omgivelser, som er verdt å få med seg på turen!

Bespisning

En tradisjon for mange og en opplevelse for andre er å bestille servering på Kravikfjord stasjon. Kravikfjord ligger 10 km fra startpunktet i Veggli, som gjør det til et passende sted for ei matpause. Veggli Vertshus tilbyr servering av tradisjonell middelaldermat, som forsterker opplevelsen av det historiske landskapet.