Spise

I Rollag har vi lang og stolt tradisjon for mat, tradisjonelle råvarer og fokus på gjestfrihet er et stikkord for kommunens spisesteder.

Spise i Rollag

Å spise god mat ligger Rollagssjelen nært, kort vei til råvarene har alltid vært en mulighet og det har gitt solide mattradisjoner. Matopplevelser i Numedal ble stiftet som et samarbeid mellom råvareprodusenter og serveringssteder. Dette har båret med seg frukter i form av en samling av oppskrifter og historier i boken «Mat fra Numedal» i tillegg til et sterkt fokus på å dyrke tradisjonene.

Opplevelsen av å spise med vakker natur som nærmeste omgivelse er noe helt spesielt. Dette er kjernen av mat i Numedal, kortreist mat i omgivelser som fenger, gir inspirasjon og glede.

Veggli Vertshus

Veggli Vertshus er et av de spisestedene i kommunen som har eksistert lengst. Gjennom 30 år har man servert mat og tatt imot gjester midt i Numedal. Vertshuset har en bred meny med fokus på det tradisjonelle norske kjøkkenet. De er viden kjent for sine hjemmelagde kjøttkaker og karbonader, men har også enkel gatekjøkkenmat.

Veggli Vertshus har lang erfaring på å arrangere selskaper og tilbyr lokaler både i restauranten, i toget og ute langs Numedalsbanen. Menyene er brede og du får stort sett det som skal til for å gjøre din dag perfekt.

Veggli Vertshus er et naturlig stoppested på vei til hytta eller på vei gjennom Numedal.

Veggli Vertshus har en meny som er tilpasset til de fleste ønsker og har også aktivitetstilbud som dresin og overnatting i togvogner.

Vi har et solid fokus på tradisjonsrik hjemmelaget mat og har alltid retter på menyen som hører hjemme på det tradisjonelle norske matkartet. Spesielt stolte er vi av våre kjøttkaker og karbonader som er laget på en fast oppskrift som har vært med siden oppstarten for 30 år siden.

Vi er også glad i nye utfordringer og lager gjerne mat etter ditt ønske. Vi kan servere store tapasbord, koldtbord og mat basert på middelalderoppskrifter. Det skal med andre ord være vanskelig å finne noe som ikke frister.

Kaféen har plass til ca. 200 personen innendørs, og det er en stor og koselig uteservering med plass til ca. 80 personer. Det er også et gatekjøkken ved siden av uteserveringen for de som ønsker et raskt og enkelt måltid eller en liten godbit.

Veggli Vertshus sin hjemmeside:

Matopplevelser i Numedal

Matopplevelser i Numedal er en samling av bedrifter som er koblet til nettopp mat og opplevelser i dalen. Det arbeides med å selge mer lokal mat og gjøre det tilgjengelig. Numedal er en dal rik på tradisjoner. Matopplevelser i Numedal jobber for å sikre at dette blir ivaretatt og foredlet slik at det kan bli servert.

Matopplevelser i Numedal (MIN) er et nettverk med 35 andelseiere bestående av lokale matprodusenter og andre lokale aktører som brenner for å skape gode opplevelser knyttet til mat, kultur, historie og tradisjoner med røtter i Numedal.

Nettverket etablerte et felles SA i november 2012 og har fått utrettet mye. MIN står bak Matfestivalen i Numedal den siste helga i juni. Vi har gitt ut boken Mat fra Numedal, som omhandler både lokal mat og drikke, natur og kultur, historier og opplevelser. Vi arbeider med lokal foredling samt å etablere en felles salgs- og markedsføringsorganisasjon for å utnytte flere av de flotte ressursene i dalen.

Vi tar i retur lam fra 6 lokale bønder av rasen Spælsau fra Numedal som vi foredler til pinnekjøtt, lammerull, fenalår, lamburgere mm. Salget foregår både til restauranter og privatpersoner. Varene kan bestilles på www.matopplevelserinumedal.no.

Norsk Spælsau stammer fra den nordeuropeiske korthale-sauen som er den opprinnelige nordiske sauen. Den er lettbygd og kjennetegnes ved den flotte lange ullen i fargene brun, hvit, svart, gråblå eller en flerfarget kombinasjon. Den beiter mer på kratt, vier, lauv og urter enn andre saueraser, noe som gir kjøttet  mer viltpreg. Kjøttet har mindre fett, som er godt marmorert. De gode beiteforholdene i dalen, skogen og fjellet her i Numedal gjør Norsk Spælsau til noe av det beste lammekjøttet du kan få tak i. Lammene er født, oppvokst og foredlet i Numedal og har beitet på Vegglifjell og Rollagsfjell.

Ønsker du å bestille ferskt lammekjøtt eller  nydelig pinnekjøtt til jul send mail til: post@matoppelvelserinumedal.no

Følg med på nyheter og lik Matopplevelser i Numedal på Facebook eller våre web sider.

Les også mer om Matfestivalen i Numedal på http://matopplevelserinumedal.no/matfestivalen-i-numedal/